MIRCEA BATRANU

consultanta oprescu

marți, 20 septembrie 2011

...Despre fondul de pensii si minciuna prezidentială...

+++contiuarea articolului Despre fondul de pensii şi minciuna prezidenţială publicat în Cronica, România de azi în 20 septembrie 2011.

Raportul între numărul salariaţilor şi cel al pensionarilor nu este determinant pentru fondul de pensii.
Într-o ţară civilizată, acest raport trebuie să fie aproximativ 1 (unu) – un salariat la un pensionar – iar în timp se va ajunge la 0,2-0,5 şi nu va fi nimic grav!
Adică un salariat la doi pensionari sau chiar cinci pensionari!
Şi?
Lucrurile trebuie să meargă de la sine din reglementări ale statului. Fondul de pensii are o dublă sursă de formare, cotribuţia proprie a salariaţilor şi vărsămintele statului.
România este o ţară bogată dar obţine numai 70 milioane de euro în loc de 700 milioane sau 1700 milioane de euro din licenţele de exploatare a subsolului. Mărirea taxelor vamale cu 2% ar aduce alte sute de milioane de euro în acest fond, cota parte din chiriile pe proprietăţile de stat şi din accize ar întregi fondul.
Măsurile administrative simple pot rezolva această problemă.
Aceasta ar fi o situaţie normală într-un stat civilizat!
Dacă schimbăm statul corupt de azi cu un stat civilizat, în care legea să fie lege pentru toţi, atunci se vor rezolva şi problemele acestea.
Voiam să prezint această abordare, însoţită de detalii, în cadrul proiectului Uniunii Radicale din România dar, zi de zi, puterea actuală aruncă gravele probleme ale crizei, pe umerii pensionarilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu