MIRCEA BATRANU

consultanta oprescu

vineri, 2 septembrie 2011

…Ce ticăloşie ascunde contractul de la Roşia Montană?...

+++continuarea articolului Ce ticăloşie ascunde contractul de la Roşia Montană, publicat în 2septembrie 2011 în Cronica, România de azi!
Ce poate ascunde un contract de exploatare minieră?
Ca orice contract dubios, contractul cu Roşia Montană Gold Corporation ascunde subiectele tehnice sensibile (nu mă refer la clauzele financiare)! Astfel:
  1. Decopertarea – Un munte întreg sfărâmat pentru câteva tone de aur. Un munte întreg transformat în steril otrăvitor. Se specifică operaţiunile de refacerea terenului la sfârşitul exploatării. Asta înseamnă că iazul de steril va fi acoperit cu un strat de pământ de doi metri grosime, care va deveni solul unei păduri. Adică milioane de tone de steril otrăvitor vor fi ascunse ca gunoiul sub preş. Ceea ce se evită însă să se spună este că un munte distrus nu poate fi refăcut pentru că tehnologia de azi nu ne permite asta. Cimentările nu pot înlocui legăturile şi compactarea naturală.
  2. Sursa de apă a exploatării. Captarea râului Abrud cu afluenţii săi Valea Albă, Bucium, Pârâul Vâlcoi, Abruzel şi Valea Roşia, nu pot asigura necesarul de apă al hidrometalurgiei. Asta înseamnă că se va utiliza apă din Arieş şi vor fora puţuri de mare adâncime pentru a suplini necesarul de apă iar Ministerul Mediului şi Pădurilor trebuie să-şi dea acordul. Forarea puţurilor de mare adâncime şi exploatarea aşa numitei “ape seculare”, rezerva vieţii pentru România, este un atentat la existenţă. Adică este o crimă!
    Vedeţi pagina lor

    http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/mediu/apa-la-rosia-montana.html
    Iată ce spun ei:
    "Doar 15% din cantitatea de apă necesară proiectului va fi luată din râul Aries, restul de 85% va fi recirculată din iazul de decantare."
    Cine le-a dat dreptul de a utiliza apa din Arieş şi de ce nu se specifică în acord, volumul de apă atribuit?
  3. Otrava + Distrugerea Parcului Naţional Apuseni. Roşia Montană este situată în apropierea Râului Abrud, pe partea dreaptă a Arieşului. Pe partea stângă a Arieşului se află Parcul Naţional Apuseni şi cel mai grandios spectacol carstic din România. Bogăţia naturală a Apusenilor este recunoscută de toate forurile importante, ştiinţifice şi sociale, din lume.Valea Arieşului este formată din multe zone depresionare. În zonele depresionare, curenţii de aer se deplasează pe verticală , iar pe văi curenţii avoluează de-a lungul acestora.
    • Calculele mele arată că:
      Un iaz de 400 ha (minim), produce în zilele de vară în condiţii de umiditate a atmosferei de 60%, o cantitate minimă de
      400ha x 10,000mp/ha x 0.02m = 80,000mc de vapori
      1mc=1000dmc adica 1000 litri
      0.02m înseamnă 2cm, scăderea nivelului apei otrăvitoare în iazul de steril, datorită evaporării.
      Altel spus, 80,000,000 litri (optzeci milioane de litri) apă otrăvită evaporată sau peste 80,000 tone, adică echivalentul a patru mii de cisterne de 20mc, un tren lung de 60000 m (60km), cât distanţa de la Roşia Montană la Alba Iulia.
      Iazul otrăvit de la Roşia Montană va evapora zilnic, în condiţiile menţionate, peste 80,000 tone de otravă. Aceasta, antrenată de curenţii de aer, se va depune în zona Văii Arieşului, Parcului Naţional Apuseni, oraşelor Câmpeni, Abrud, Baia de Arieş dar şi pe valea Ampoiului spre Zlatna şi chiar Alba Iulia.
      Evaporarea otrăvii va da naştere la ploi acide (termen utilizat indiferent dacă este vorba despre vapori acizi sau bazici). Vegetaţia va fi distrusă, peşterile vor fi masiv erodate iar faptul cel mai grav este că otrava va afecta locuitorii, mai ales copiii şi bătrânii.
Trebuie opriţi iar exploatarea aurului să se reia atunci când tehologia va permite menţinerea arhitecturii şi dinamicii naturale!
vezi si:
Viktor Orban, de la victoria cu FMI la înfrângerea de la Kolontar!

4 comentarii:

  1. bine le-o zici tule muma-n cur de neispraviti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Crezi ca lui Base ii pasa?
    Are nevoie de aur ca sa-l vanda

    RăspundețiȘtergere
  3. ce sa faem cu aurul? omul are nevoie de grau si porumb sa traiasca.

    RăspundețiȘtergere
  4. garantand cu aurul din subsol, poti obtine ce vrei!
    nu-i nevoie sa-l exploatezi..

    RăspundețiȘtergere